Naar de info pagina
   


Beginnersles Kubusboom

 

boom blauw

airbrush hand linksNa deze beginnersles heb je er een aardig idee van wat er allemaal bij komt kijken om een airbrush te maken.

Het is niet zozeer de bedoeling om meteen al een meesterwerk te maken maar meer om je vertrouwd te maken met de verschillende materialen.

Werken met de airbrushspuit zelf is een kwestie van veel (proefstukjes) spuiten en heel veel geduld hebben.

airbrush rechts

Bekijk ook "Airbrush, maar nu echt vanaf het begin" een cursus- en naslagboek voor elke airbrusher.

Doorlezen

Lees de gehele tekst eerst goed door en zorg er voor dat de plek waar je werkt opgeruimd is en leg alle materialen die je nodig hebt klaar.
Maak er meteen al een gewoonte van om het materiaal waarop gespoten gaat worden niet met de vingers aan te raken, vingerafdrukken worden zichtbaar bij het airbrushen. Bij deze les wordt alleen gewoon papier gebruikt. en is een vingerafdruk niet of nauwelijks zichtbaar.

Les gebruiken
laat even via e-mail weten als je deze les echt gebruikt, aan de hand van de reakties kan ik dan besluiten om er lessen bij te maken.

Benodigdheden:
3 vel A4 papier 160 grams crêpetape
snijmesje met ronde houder
snijmat
potlood
gom
meetlat
verf
passer
keukenrol
water
proef spuitvellen
penseel
airbrushspuit en compressor
 

De spuittechniek oefenen
Begin niet direct op de in te kleuren vlakken te spuiten maar begin buiten het vlak (boven de mal dus) en verplaats al spuitend de spuit over het vlak heen en stop pas met spuiten als je weer buiten het vlak boven de mal bent.

oefenmal Oefen deze handeling eerst een tijdje op een testvel voordat je de echte airbrush gaat spuiten. Snijdt een vierkantje uit een stukje karton of papier en gebruik dit als spuitmal voor deze oefening.
Spuit vooral niet te dicht bij, dit geeft al gauw een lijn, en je wilt natuurlijk een zachte "overflow"

De Kubusboom
Voor de boom in deze les zijn maar twee kleuren gebruikt, blauw en zwart, dan hoeft de spuit niet zo vaak schoongemaakt te worden en kan je je bezighouden met de volgorde van handelingen.

Hieronder staat in de linker kolom -stap voor stap- een beschrijving van de dingen die gedaan moeten worden, de middelste kolom bevat aanvullende informatie, in de kolom rechts staan tips of zaken waar extra op gelet dient te worden

 
space space space space space space
  Boom tape 1 Teken een kader op een A4 vel, ongeveer 3 cm vanaf de randen. Teken

Snijdt met een scherp mes de delen uit.

Laat de stukken op hun plaats liggen en plak ze vast met kleine stukjes plakband.

Leg de gesneden mal over een nieuw A4 vel heen en plak het aan de lange linkerkant vast.
attentie  Draai bij het snijden van de lijnen de tekening steeds zo dat je altijd een goede snijrichting hebt. Om snel aan de slag te kunnen kan een tekening van de mal gedownload worden van de Tinkerbelle site

.info Gebruik crêpetape (schilderstape) van een goede kwaliteit
 
  boom 2 2 Haal 4 weg en begin van links naar rechts te spuiten, (denk aan de oefening) en ga zo langzaam naar boven, herhaal dit enkele keren tot je de bijna goede kleurdikte hebt.

Haal 5 weg en spuit over de vlakken 4 en 5 samen heen.

Haal mal 3 weg en spuit over 4-5-3 samen heen, zo ontstaan de verschillende schaduwvlakken.
info Hier worden dus de juiste schaduw-vlakken vanzelf donkerder omdat er meer lagen verf over de in volgorde weggehaalde vlakken komen.

zon Het zonnetje geeft aan dat het licht van rechtsboven achter de kubus komt.
opgelet Leg eventueel iets zwaars op de randen van het papier zodat het niet te veel opwaait als je spuit.  
  boom 3 3 Leg de mallen 3-4-5 terug, let er op dat ze goed sluitend liggen.

Haal mal 2 weg, en spuit iets van de linkerzijde van de stam, en laat door de overflow de verf uitnevelen naar rechts, plak 2 weer terug

Haal 1 weg en spuit driekwart met de ronding mee, plak 1 weer terug.

Haal 6 weg en spuit het vrijgekomen vlak mooi egaal, let op dat de kleur lichter blijft dan vlak 4, plak 6 weer terug.
 info Overflow is verf die buiten het gespoten vlak komt en zo voor een zachte overgang zorgt. danger Bij een ronde vorm komt aan de schaduwkant licht achter de bol langs naar voren, dus hier niet vanaf de rand donker spuiten maar een randje licht laten.  
  boom 4 4 7weg, en plak 1 met een naar buitengevouwen plakbandje vast, niet te hard aandrukken op de verflaag, deze kan dan beschadigen als je hem verwijdert.

Neem nu een stuk keukenpapier en scheur er een grillig stuk af, spuit op de binnenrand van het keukenpapier en verschuif dit per keer, zo ontstaat dus een wolkenlucht.
keukenpapier

Tip:  Je kan de mallen ook vastleggen met kleine gewichtjes.

Als je een metaalplaat onder je werk legt kunnen ook magneetjes gebruikt worden.

 
  boom 5 5 Leg 7 terug, en verwijder 6 en leg twee stukken papier langs de hoeken aan de onderkant van de kubus laat ze samen komen bij het lichtpunt.
Plak ze vast, maar zo dat waar je moet spuiten ze losjes liggen, zo krijg je een zachtere schaduwrand. Schaduw spuit je altijd met zwart, goed verdunnen met water.

Draai de tekening 180 graden en spuit vanaf de onderkant kubus en laat het zwart van donker naar licht verlopen. Verschuif het rechter afdekvel naar de rechter achterhoek van de kubus. Let op het open stukje, zie pijl, plak dit af, en spuit over de schaduwen heen, leg 6 weer terug.

Dezelfde handelingen gelden ook voor de schaduw van de stam, haal 3 weg, verleg de twee stukken papier naar de basis van de stam, let weer op het open stukje dat ontstaat, spuit nu de schaduw van de stam.
info Voor schaduwen wordt altijd goed verdunde zwarte verf gebruikt, maak eerst een proefspuit op een testvelletje om het resultaat van de verdunde verf te bekijken attentie Licht komt in dit geval vanaf één punt dus bij verplaatsing van het papier om een andere schaduw te spuiten blijft de bovenzijde op dezelfde plaats.  
  boom 6 6 Haal nu alle delen van de mal weg en zie, dit is je eerste airbrush.

Deze airbrush is voornamelijk in één kleur gemaakt, maar je kan hem natuurlijk ook geheel naar je eigen kleurstelling maken.

Veel succes met deze les en als het nu niet in een keer lukt, denk dan maar zo, het is maar papier, en begin maar gewoon weer opnieuw, dat heb ik bij het maken van deze les ook gedaan, wel drie keer.
boom groenboom multicolor
 
space space space space space space
to top © Copyright 2020 by Tinkerbelle - all rights reserved